Kostråd vid amning

Du ska äta generellt nyttig och hälsosamt mat ut kostcirkelns alla delar för att få i dig alla näringsämnen som du behöver. Däremot finns det vissa saker du bör undvika helt.


kostråd vid amning

Få i dig alla näringsämnen

Genom att äta en balanserad, varierad och regelbunden kost så kommer du att få i dig de näringsämnen som du behöver. Varierad menas med att du äter efter tallriksmodellen och kostcirkeln. Detta är viktigt eftersom amningen är näringskrävande och energikrävande.

Du behöver speciellt få i dig vitamin D, Omega 3 och folsyra. Vitamin D hittar du i mjölkprodukter. Omega 3 hittar du i fet fisk. Och folsyra finns i frukt, grönt, bönor, linser, kikärtor och fullkornsprodukter.

Även jod och järn är viktigt. Jod finns i salt som är tillsatt med jod. Järn finns i kött, fullkornsbröd, leverpastej men också i grönsaker så som broccoli och spenat.

Tobak och alkohol under amningen

När du ammar ska du helt undvika tobak och alkohol i större mängder. Det är inte farligt att ta ett glas vin i veckan då denna alkoholmängd inte kan skada barnet. Men du bör inte dricka så mycket mer än så.

Var försiktig med vissa fiskar

Du kan vara försiktig med tonfisk, gädda och abborre då dessa kan innehålla kvicksilver. Ett dessa produkter max två gånger per år när du ammar. Undvik också fisk som är fångad i Östersjön.